Vergunningsvrije straalverbinding bij Extra FM

Vergunningsvrije straalverbinding STARSTAT 1800 bij Extra FM
Vergunningsvrije straalverbinding bij Extra FM
Vorige woensdag werd een nieuwe vergunningsvrije straalverbinding STAR/STAT 1800 geïnstalleerd bij Extra FM in Wamel. De omroep is nu ruisvrij te horen in heel de regio Maas en Waal op 107.2.

Om het muzieksignaal vanuit de studio in Wamel tot aan de zendlocatie in Beneden-Leeuwen te krijgen gebruikte Extra FM tot hiertoe een tijdelijke low power verbinding op 200MHz. Door de afstand van 4,5km kon dit echter niet ruisvrij.
Vorige week woensdag werd een vergunningsvrije digitale STAT1800 verbinding geplaatst door Pro FM Broadcast. Ondanks het feit dat er van vrij zicht tussen de antennes geen sprake is, was een hoogte van 10m voor de antenne aan de studio voldoende om een perfecte ontvangst te krijgen op de site waar de FM zender staat.
 “We kozen voor deze verbinding omwille van de digitale kwaliteit en ook omdat we nu geen jaarlijkse bijdrage aan AT moeten betalen zoals bij 10GHz verbindingen wel het geval is. Bovendien was het vrij duidelijk dat een vergunde 10GHz verbinding nooit zou werken omdat we absoluut geen vrij zicht hadden tussen de antennes.”, aldus Noud van Sommeren van Extra FM.“De audioprocessing kon in de studio blijven omdat de ontvanger een ingebouwde stereo & RDS coder bezit. Ook het vernieuwen van de RDS teksten kunnen we nog steeds vanuit de studio doen omdat de RDS data wordt meegezonden met de straalverbinding.”
 Dit is de eerste investering in een hele rij die Extra FM uitvoert om de kwaliteit van de uitzendingen te verhogen. Ook bijna alle studio apparatuur en het studiomeubel wordt nog vervangen. Pro FM Broadcast heeft hierin ook een aandeel door de levering van een nieuwe D&R Airlab mengtafel, monitor speakers en Mic en monitor armen.